BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, February 17, 2010

Dugaan itu Indah

I love reading. Bagi aku, membaca bukanlah satu hobby tapi satu amalan hidup. Aku hairan bila ada insan2 yg tidak suka membaca tapi aku tidak salahkan mereka kerana ada di antara golongan yg "tidak minat" membaca ini lebih suka mendengar. And they're a good listener. Entahlah, itu hak masing-masing untuk menentukannya. Bagi aku, pembacaan tidak terhad kepada buku semata-mata. Pembacaan melalui paparan maya pun salah satu alternatif untuk aku meneroka. Dan aku merasakan, pembacaan jenis ini amat efektif dan berkesan.

Sebentar tadi, aku ada terbaca sepotong kata-kata hikmah daripada sebuah buku yg dihadiahkan oleh kawan baikku. Thanks Rina. (Pssstt..round ke-3 suda sy baca buku ni..heheh..). Buku tulisan Dr. 'Aidh Bin 'Abdullah Al-Qarni.

Kata-kata "bekalan" itu berbunyi:

Aku tidak mampu mengubah masa lalu dan aku sekarang tidak mampu untuk mengetahui apa yang bakal terjadi pada masa mendatang. Untuk itu, mengapa aku harus menyesali masa lalu dan merasa cemas dengan masa mendatang???


Bila fikir balik, betul jugakan??? Biarlah Allah yang menentukan segalanya. DIA tahu apa yang terbaik untuk kita. Bila kita rasa apa yang kita ada sekarang itu yang terbaik, bersyukurlah. Namun jika berlaku sebaliknya, redha dan yakin hikmah Allah sentiasa ada di sisi kita. Allah datangkan dugaan kerana DIA tahu kita mampu menghadapinya. Bersyukurlah kerana dugaan dari Allah itu satu nikmat dan itu tandanya DIA "ingat" pada kita :-)

0 comments: