BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, July 29, 2010

Membaca

i like to read as much as i enjoy sleeping. hahaha! i read all kinds of books, from non fiction, fiction, bibliography, history, motivation and all kinds of books. Walaupun orang cakap, in this cutting edge era, all the information is at your fingertips, but to me, i still prefer the conservative one, hard copy. hehe..

zaman muda2 dulu, of course, novel-novel menjadi santapan minda yang utama. Kadang2 sggup berlapar semata-mata tidak mahu terlepas dengan cerita2 yang terbaru. ada kalanya, aku terfikir, semua novel yang diterbitkan, semuanya menyajikan jalan cerita yang sama. Kisah cinta yang sama - percintaan yg terhalang, cinta yang bersegi-segi, hilang ingatan, percintaan enggang dengan pipit dan macam2 lagi. kebanyakkannya berakhir dgn happy ending. Namun, aku puji penulis-penulis di malaysia ni, mereka bijak mengatur ayat-ayat dan mengolah cerita hinggakan pembaca-pembaca ada yg mengalirkan airmata. tidak kurang juga yang beremosi yang luar biasa. hehe..ada juga yang jadi pengkritik tetap. ada saja yg tidak kena pada cerita tersebut.

bila sebut pasal emosi membaca novel ni, aku teringat zaman-zaman study dulu. my housemate, huzaila, jey, kak nor, mimie..mereka ni lah yang rajin melawat kedai buku. jadi pemantau novel-novel keluaran baru. hehe..kalau sudah beli novel, rumah jadi sunyi sepi, umpama perpustakaan. dalam sunyi-sunyi tu, ada selingan bunyi-bunyi hingus2 ditarik *can you imagine what i'm talking about??" heheh...adakalanya, terdengar teriakan "kurang a*ar!!!" hehhee...i miss them so much! yang aku ni, akan jadi peminjam...hehehe..sistem barter bah..

aku pernah berkata pada seorang kawan, if i'm in the library, i will be there for more than 6 hours. sampai tidak nampak jalan keluar. hehehe..and, if i'm in the bookshop, its like i'm in the shopping complex. i will visit every shelves, undecided what book i should buy. kadang-kadang tidak sedar masa sudah berlalu.

to me, reading is my passion. i enjoy reading and hopefully i can pass that hobby to my generation.

4 comments:

Nurul Aima Hj Kaim said...

ya bah kak...hobi saya dulu MEMBACA oo..i love library and bookstore and then suda balik KK dna suda saya lepak d book store apatah lg membaaca buku..sbb saya rasa mcm tiada orang melepak d kedai buku cni mcm time d KL.TETAPI saya masih memBACA blog orang..kalu blog yg best tu kan kak..saya sanggup lah tu membaca dari mula2 dia menulis sampai paling baru [biarlah betahun-tahun suda dia menulis] mcm baca buku cerita jg kak but versi REAL ni :P

Omnia said...

Zah......sekejap jak aku pernah jadi housemate kau, tp aku ingat ko pernah padah..ko suka menulis, tp ko ada masalah nak berik tajuk untuk cerita yang kau tulis. Mun sik salah aku, ko pernah tanya, gney mun kau engkah tajuk " bagaimana sekiranya aku jatuh cinta kepadamu..?" hahaha...jadi kita sama2 paham la, terlalu panjang ya untuk jadi tajuk. Hahaha..sik tauk la ko ingat ke sik...

izze' said...

Aima, ya bah aima..kakak pun suka baca blog orang..tp ambil masa juga kakak mau buka blog sendiri..hehe..

ratna, aku ingat gik nama pena ko -Athina- heheh...aku nang suka menulis, tapi sekerat jalan..ingat aku crita ya..pas ya kita tetak2, mesti sik laku novel aku ya kelak...hahahah!!

Omnia said...

aku lamak dah kering kontang idea nak menulis/mengarang..angan2 ku musnah..huk huk huk ..sikda gik impian nak jd penulis. Dah pernah script knk terimak dak Alaf21, tp lamak gilak nunggu que nak diterbitkan, ku mintak balit jak manuskrip ku. Ha ha ha ..

Lucu ya kenangan dolok2. Anyway..sama kt 2, ambik background di sedia dak blogspot, aku kdk kau juak, It Dumber..ha ha ha ... pakai je apa yg ada..